Пятница, 29.03.2024, 02:52
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход
Главная » 2009 » Ноябрь » 17 » Лактостаз
14:53
Лактостаз
Лактостаз
- це застій молока в одній або декількох ділянках молочної залози. Проявляється цей стан ущільненням тканини залози й болісністю - особливо при пальпації. На шкірі відповідної ділянки груди наблюдається мереживо розширених вен. Напруга і болісність ділянок залози можуть залишатися й після її спорожнювання. Температура тіла при цьому зазвичай буває нормальною.

Причини виникнення лактостазу

Виникнення лактостазу зазвичай буває викликано двома причинами: підвищеним виробленням молока й порушенням його відтоку з якої-небудь області або із залози в цілому в результаті закупорки або вузькості молочних проток.

Факторами, що призводять до розвитку лактостазу, є:
- невідповідність між активним функціонуванням залізистої тканини, яка виробляє молоко, і діаметром просвіту молочних ходів (частіше це буває після перших пологів);
- плоский сосок, наявність на соску тріщин, що ускладнює годування грудьми;
- відмова від годування грудьми й перехід на штучне вигодовування;
- стреси й надмірне фізичне навантаження, які приводять до спазмів проток молочних залоз;
- травми й забиті місця грудей;
- неправильне прикладання до грудей, при якому дитина неефективно ссе, недостатньо спустошує груди;
- здавлювання молочних залоз тісним одягом або пальцями матері під час годування, сном на животі;
- утруднений відтік молока з нижньої частини великих грудей при їх провисанні;
- переохолодження або перебування на протязі, у результаті чого молочні залози "застуджуються".
Підвищене вироблення молока, як правило, має місце в перші дні при встановленні лактації. При перших пологах молоко прибуває на третю, іноді - на четверту добу, при повторних - приблизно на добу раніше. Маля в цей час висмоктує ще дуже мало, і груди під час годування не спорожняються повністю. При повторних пологах (або, точніше, при повторному грудному вигодовуванні) розвиток застійних явищ повзв'язаний, мабуть, лише із цим. У випадку ж першими пологами, до того ж, часто буває ускладнений і відтік молока, оскільки "неопрацьовані" протоки молочних залоз. У жінки яка народила вперше вузькі й більше звиті протоки.

Профілактика і лікування лактостазу.

Боротися з лактостазом необхідно не тільки тому, що цей стан викликає в жінки дискомфорт, але й тому, що він призводить до розвитку маститу (запалення тканини молочної залози).

Для профілактики лактостазу та боротьби з ним треба в першу чергу не допускати різкого наростання кількості молока. Тому дуже важливо в перший тиждень після пологів обмежити прийом рідини (включаючи перші страви та фрукти) до 800- 1000 мл у день. Зробити це, швидше за все, буде непросто, тому що в цей час пити хочеться набагато більше, ніж завжди.

Іншим засобом профілактики лактостазу є часте прикладання маляти до грудей. Існує думка, що в кожне годування потрібно давати дитині тільки одні груди, але є й інша точка зору, відповідно до якої годувати необхідно по черзі з обох грудей, закінчуючи годівлю прикладанням до тих грудей, що дали маляті перші. Але безсумнівно одне: необхідно годувати дитину по її першій вимозі й дозволяти їй перебувати у грудей стільки, скільки вона захоче. Якщо застій молока значний, дитинці може бути важко брати й ссати груди. У цьому випадку варто зцідити невелику порцію молока, що зніме напругу білясоскової ділянки та дозволить вашому малюку без зусиль захопити сосок.

Корисно також періодично масажувати груди. Масаж проводиться круговими рухами від периферії до центру залози. Особливу увагу варто приділяти більш щільним і хворобливим ділянкам.

Якщо одна молочна залоза турбує вас більше іншої, можна пропонувати її маляті частіше. Якщо маля все-таки не справляється з кількістю молока, яке прибуває та після годування в грудях залишаються ущільнені болісні ділянки, необхідно зціджувати надлишки. Самостійне ручне зціджування нерідко буває надзвичайно болісним, тому попросіть акушерку "розцидіти" вас. Висококласні фахівці здатні при цьому взагалі не заподіяти болю. А можливо, для вас виявиться більш комфортним апаратне зціджування? По ефективності воно не поступається ручному, потрібно тільки добре масажувати проблемні ділянки залози. Добре допомагають зігрівальні компреси на груди - з маззю Вишневського, вазеліновим і камфорним маслом, спиртові. Вони повинні застосовуватися після повноцінного зціджування. Марлеві серветки змочують маслом або спиртом (70%-вий спирт розводиться водою 1:1, 96%-вий - 1:2) і накладають на шкіру молочної залози, покриваючи всю її поверхню. Наступний шар компресу роблять із поліетилену або целофану; він не дозволяє рідині висихати. Створену пов'язку, потрібно добре закріпити бинтом або пелюшкою. Компрес повинен перебувати на грудях близько шести-восьми годин.

Дуже ефективним може виявитися ультразвуковий масаж молочних залоз. Крім того, для поліпшення відтоку молока нерідко призначають окситоцин. Він уводиться внутрішньом'язово за 20- 30 хвилин до годування та викликає скорочення проток молочної залози.

Дорофія Апаєва
Лікар-Педіатр, клініка дитячих хвороб ММА ім. Сєченова

Категория: | Просмотров: 1823 | | Теги: | 

Дорогие читатели, если Вам помогла данная статья - не останьтесь равнодушными, пишите свои отзывы либо рецепты народной медицины в гостевую книгу. Мы будем очень благодарны! Спасибо! 

RSS

Соц. закладки

Поиск

Статистика